lunes, 28 de febrero de 2011

Ocarina de corno de vaca:

Ola bos días a todos.

Para continuar cos intrumentos galegos artesanais hoxe vou falar de como se fai unha ocarina do corno dunha vaca. É algo máis complexo de facer que o da flauta de rabo de escoba, pero non é difícil.

Para logralo só nos fai falla:
  1. Un corno dunha vaca.
  2. Unha caldeira con auga.
  3. Un taco de madeira
  4. Un coitelo.
  5. Unha lixa fina.
  6. Barniz de madeira.
  7. Un taladro.
  8. Unhas brocas do ferro.
  9. Cera dunha vela.

O primeiro que temos que facer é conseguir o corno da vaca, para isto podemos buscar algún que lle rompera a unha vaca, ou o que podemos facer, que é o que fixen eu, é pedirllo a algún gandeiro cando lle corte os cornos a unha das súas vacas.

Despois de conseguilo, o máis normal do mundo, é que traiga o óso por dentro, e a nós iso non nos interesa, entón para conseguir baleirar o corno ímolo cocer, para iso fai falla unha caldeira con auga e deixalo fervendo nela bastante tempo, o que si vos dou un consello, que non o fagades na casa, xa que cando se coce un corno cheira moitísimo. Despois de cocelo o óso xa se despega só. Eu cocinos ata que se lles despegou o óso dentro da caldeira.

O seguinte paso é deixalo enfriar, así que enfrie collemos e facemos unha peza de madeira do tamaño da abertura do corno para tapala, esta peza ten que ter forma de moeda, eu para facela collín unha estela de leña (hacha), serreina perdendicularmente e labreina cun coitelo ata que entrou a presión.

Así é como ten que quedar a tapa.


Despois disto facemos un corte en bisel no corno, que acaba onde comeza a tapadeira, como vemos na foto anterior, para isto damos un corte perdendicular no corno ata onde chega a tapadeira ata chegar á luz deste, e despois facemos un corte o máis oblícuo posible que se dirixa cara o corte perpendicular que fixemos, ata que se xunten, e como resultado dá o que se ve nesta imaxe:


Aquí podemos ver como queda o bisel.


Agora debemos facerlle un corte á tapadeira de madeira que coincida co bisel que acabamos de facer, para que quede parecido ó dunha flauta doce (de aí me veu a idea de facelo así) e é por onde se vai soplar para que sone o instrumento.

O seguinte paso é facerlle unha serie de furados na mesma cara que fixemos o corte en bisel para poder tapar cos dedos e así acadar diferentes sons, estes farémolos co taladro e coa broca de ferro, sen ter o modo martelo do taladro posto, estes furados deberán ser de diferente tamaño para que consigan diferentes notas, e quedaría como se ve na imaxe seguinte:

Nesta imaxe vemos os furados para os dedos

No meu corno só collían cinco furados, pero faremos tantos como nos collan no corno. Chegados a este punto o corno xa tiña que sonar, se perde aire pola tapadeira de madeira que non quedou ben axustada, o que podemos facer é meterlle un pouco de cera derretida para que non o deixe pasar. O son que se acada é un son moi doce.

Por último podemos lixar e barnizar o corno para que quede máis curioso e xa está completado este instrumento.


Así foi com o quedou o meu.

Un saúdo a todos compañeiros, espero que vos gustase e vos salga ben.

No hay comentarios:

Publicar un comentario